Nieuws‎ > ‎

Michiel Seelt, directeur van GVAR Nederland nam deel aan het 3e Eurocloud Congress in Luxemburg, een samenvatting:

Geplaatst 11 okt. 2012 05:15 door Michiel Seelt   [ 11 okt. 2012 05:16 bijgewerkt ]

Het Eurocloud congress werd gehouden op 8 en 9 oktober 2012 in zalen van de Kamer van Koophandel in Luxemburg. Naast een aantal prominente keynote sprekers zoals Viviane Reding, Vice President van de Europese Unie en Etienne Schneider, Minister van Economische zaken in Luxemburg, zijn in diverse sessies en workshops de volgende vier onderwerpen besproken:
  • cloud innovatie
  • cloud business models
  • cloud infrastructuur
  • cloud adoptie

Hierbij een samenvatting van zijn ervaringen:

Vanuit het prachtige herfstkleurige Luxemburg bezocht ik het Eurocloud Congress 2012.

Tijdens de eerste speech van Minister Etienne Schneider werden de onderwerpen uiteengezet, veilige data omgevingen, cloud platformen en een cloud congress waarbij interactie tussen de cloud industrie en ondernemers benadrukt werd. Dit was ook zeker het geval tijdens de sessies en de meetings in de lobby.

Viviane Reding sprak over de ontwikkelingen in de cloud markt over standaarden, policy’s en partnerships. Samen het vertrouwen opbouwen was de gemeenschappelijke boodschap.

Michiel stelde een belangrijke vraag aan Viviane Reding: ‘Could there be a doorway through national regulations to the European legislation’ (natuurlijk een prachtige kans om een vraag te stellen) en het antwoord was duidelijk, er komt alleen maar een Europese wetgeving. Dit vereenvoudigd de zaak aanzienlijk.

Eigenlijk is Europa nog niet eens zo ver met het programma, de digitale agenda is nu vormgegeven en aan het eind van de maand verwacht Viviane de eerste beslissingen over de wetgeving. Een proces dat zeker tot eind van het jaar gaat duren. Hieruit valt af te leiden dat de E.U. niet hard loopt, maar wel kiest voor een grondige werkwijze omdat het belang van een goede marktontwikkeling zeker helder op het netvlies staat.

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de E.U. cloud strategie geen dwingend mechanisme zal zijn, de standaarden zullen geen regels zijn, maar hulpmiddelen voor een snellere integratie van de cloud industrie in Europa.

De eerste sessie op dag twee heette dan ook “EU cloud computing strategy for better standards, safer contracts and more cloud in the public and private sector”

Hierbij deed Carl-Christian Buhr, lid van het kabinet van Neelie Kroes zijn verhaal over de strategie van Europa ten aanzien van de cloud. Deze zou van de zomer klaar zijn maar het interne politieke debat heeft dat vertraagd. Hij sprak ook over de adoptie en data protection. Iets wat hij erg duidelijk maakte is dat de EU geen eigen Europese cloud aan het bouwen is maar vooral faciliteert bij het versnellen van de markt.

Er valt nog veel meer te vertellen maar voor nu we komen hiermee tot de interessante conclusie dat de Europese Comissie op de goede weg is om een kwalitatieve visie (de agenda) vorm te geven en komend kwartaal de beginselen van een wetgeving hierop toe te passen.

Meer weten?

GVAR Nederland organiseert een drietal ronde tafels in Nederland voor geïnteresseerde bedrijven die meer willen weten over deze onderwerpen of hierover mee willen praten. In deze ronde tafel sessies belichten wij naast de genoemde onderwerpen ook het belang van het in kaart brengen van de informatie landschappen. GVAR Nederland maakt hiermee zeker een lobby naar de Europese Unie om de ontwikkelingen in de markt te volgen en te voeden voor de genoemde horizon in het jaar 2020.

http://www.gvar.nl/rondetafel