Nieuws


GVAR ondersteunt nu ook overstappen vanaf Zimbra

Geplaatst 14 jan. 2013 08:29 door Michiel Seelt   [ 14 jan. 2013 08:29 bijgewerkt ]Voor een talenten organisatie heeft GVAR succesvol een migratie uitgevoerd waarbij e-mail en agenda afspraken zijn overgezet vanaf een Zimbra omgeving. Hierbij werden backup's vanaf de server en vanaf een harde schijf veilig in de de cloud bij Google Apps gezet.MT Cloud Special december: het vervolg.....

Geplaatst 12 dec. 2012 07:19 door Onbekende gebruiker   [ 14 jan. 2013 08:33 bijgewerkt door Michiel Seelt ]

Deze special is het vervolg op het interview in de cloudspecial van het blad Management Team december 2012. Wij spraken daarin over een viertal onderwerpen;

1. De verandering naar mensgericht werken
2. Hoe de markt zich ontwikkelt
3. Hoe je overstapt op cloud ontwikkelingen
4. Welke Apps gebruikt worden

Hierbij het vervolg:

Kansen om bedrijf effectiever te maken
Er liggen brede kansen om niet alleen IT maar juist ook processen aan te pakken die niet lekker lopen. Wij zien veel organisaties die een organisch gegroeide IT afdeling hebben gebaseerd op oude IT wetten. Vaak was hierbij de technische beperking leidend en zijn schermen niet gebruiksvriendelijke, en kost het onderhouden van deze systemen veel geld.

Met internet technologie (ander woord voor cloud) kun je de bedrijfsprocessen veel beter gaan ondersteunen omdat je je weinig zorgen hoeft te maken over de technische onderkant, dat is goed geregeld. Google Apps is daarbij een ingang, maar met name in combinatie met software oplossingen zoals koppelingen tussen bestaande systemen valt veel te halen. Wij kunnen voorbeelden noemen waar bij een relatief klein softwarepakket meer dan 600 miljoen euro verloren ging aan tijd en loonkosten van medewerkers vanwege niet goed gebouwde software.

Tevredenheid en controle
Medewerkers kunnen door deze overgang naar deze nieuwe geëvolueerde vorm van IT veel sneller en gemakkelijker hun werk doen, en indien mogelijk op afstand werken. Dit werkt door in alle resultaten van het bedrijf, ook ziekteverzuim en personeelswisselingen, uitval, veiligheid enzovoorts.

Dit vraagt wel om een goede strategie en grip door middel van een heldere architectuur. Zodra je goed zicht hebt op je huidige situatie kun je doelen gaan stellen voor de transformatie. Deze begeleiding geeft GVAR en dit geeft de (minimale) kaders voor medewerkers om vrijer te kunnen werken, en grip voor de IT afdeling voor een stabiel beleid voor compliance en veiligheid.

Een ander voordeel is dat je de controle terug kunt winnen. Vorige week vrijdag was er nog een uitzending over de risico’s van netwerk apparatuur op de KRO Reporter, gegevens van KLM, ING, Unilever en Europol liggen op straat omdat medewerkers ermee aan de loop gaan. Met een gecontroleerde cloud omgeving kun je het downloaden van gevoelige informatie beperken of wegnemen. Ook bij Google Apps kan je bijvoorbeeld een gebruiker direct aan/afsluiten van gegevens indien nodig.

tot slot
Mogelijkheden zijn eindeloos, maar wij hopen in ieder geval duidelijk gemaakt te hebben dat er een logische transformatie op gang is die cloud genoemd wordt. Deze ontwikkeling biedt een flexibele en stabiele fundering voor ontwikkeling voor optimalisatie. De adoptie hiervan begint met het openstellen voor nieuwe kansen, en durven het oude gedachtegoed los te laten. Zodra de decisionmakers dit doen kun je starten met het in kaart brengen van de huidige stand van zaken. Een begin van een nieuw informatie tijdperk waarin mensen vrijer en in hun kracht kunnen gaan werken.

Wilt u meer informatie belt u dan met mij op 06-23354240 of stuur een e-mail naar michiel@gvar.nl. Ben ik niet bereikbaar dan kunt u ook bellen met mijn collega’s op het nummer 036-5225365Google stopt met gratis Google Apps accounts

Geplaatst 7 dec. 2012 01:09 door Michiel Seelt   [ 7 dec. 2012 01:13 bijgewerkt ]

Al eerder schroefde Google de gratis accounts terug van 50 medewerkers naar 10, echter nu stops Google geheel met aanvragen van gratis accounts. Dit heeft geen gevolgen voor bedrijven die al een gratis account hebben, zowel de 10 als 50 'seats' accounts blijven beschikbaar. Nieuwe aanvragen worden vanaf nu Google Apps for Business, met bijbehorende voordelen.

Nieuwe aanvragen kunnen nu bij GVAR geplaatst worden voor  € 40, per gebruiker per jaar. Neem contact op met GVAR of stuur uw aanvraag naar GVAR.


De stappen naar de cloud

Geplaatst 19 nov. 2012 04:16 door Michiel Seelt   [ 20 nov. 2012 07:12 bijgewerkt door Onbekende gebruiker ]

Cloud computing is lastig te definiëren. Zet een aantal IT-managers of CIO’s bij elkaar en je bent zo een fikse tijd verder, voordat ze het in beginne eens worden over wat cloud computing nu precies is. De een zegt namelijk dat het niets nieuws is. Het model lijkt daarvoor te sterk op de manier waarop systemen eerder ook al werkten. De ander noemt het een nieuw delivery-model, dat nieuwe mogelijkheden biedt en daarom zeker wel als nieuw moet worden bestempeld. Hoe dan ook zorgt cloud computing er al een tijd voor dat bedrijven hun IT anders organiseren. Wie om zich heen kijkt, ziet steeds meer bedrijven de stap maken 
naar de cloud. En dat roept de vraag op of je ook mee moet. Mis je de boot als je achterblijft? Om die vraag te kunnen beantwoorden is het goed te kijken wat de cloud nu eigenlijk te bieden heeft.

Een in zekere mate gestandaardiseerde dienst als cloud computing lijkt vormgegeven om oplossingen te bieden aan het gros van de organisaties. Maar jouw bedrijf kan natuurlijk juist onderdeel zijn van die groep waar cloud minder voor kan betekenen.

Bewust in zakelijke omgeving
Wie het simpel wil stellen, kan cloud computing zien als het inloggen op een centrale server waarop data van de organisatie staat en waarop programma’s draaien die de eindgebruiker kan gebruiken. Deze servers kunnen bij het bedrijf zelf staan of bij een externe beheerder. Doordat de cloud verbonden is met internet kun je als gebruiker vrijwel overal waar je verbinding hebt met internet inloggen op de cloud. Zoals veel critici stellen, is dat niet zozeer nieuws. 

Sterker nog: ongemerkt zijn we clouddiensten in ons privéleven al steeds meer gaan gebruiken. We beschikken over online e-mailaccounts, kijken en plaatsen films online en slaan gegevens op via sociale netwerken. Daarmee kunnen we overal bij gegevens, zolang we maar een internetverbinding hebben.

In de zakelijke omgeving is de overgang naar de cloud echter een stuk bewuster. Wat ook niet zo vreemd is, gezien de grootschaligheid van veel IT-omgevingen. Dat maakt de transitie van de traditionele indeling naar een indeling die met cloudoplossingen werkt vaak complex.

Opzet van projecten verandert
Een belangrijke eigenschap van cloud computing is dat je het als bedrijf afneemt als dienst. Je krijg hierdoor te maken met terugkerende kosten, die wellicht nog het beste zijn te vergelijken met de ‘abonnementsstructuur’ zoals we die kennen voor elektriciteit. Je betaalt alleen voor wat je afneemt. Investeringen in hardware en apparatuur zijn
daarmee verleden tijd. En dat betekent dat de opzet vanprojecten verandert.

Capaciteit blijft een rol spelen, maar door de schaalbaarheid tijdens het
gebruik is de focus op toegang, snelheid en veiligheid belangrijker. Maar
wat dien je dan te ondernemen om de stap naar de cloud te maken? Het mag voor zich spreken dat de keuze voor een cloud-oplossing gepaard gaat met een hele hoop deelkeuzes voor technische toepassingen. Een gemiddeld bedrijf zal zich hier niet zo heel diep in (willen) verdiepen. Gelukkig is dat ook niet nodig. 

Er zijn legio aanbieders die jou als klant graag aan de hand meenemen langs de verschillende oplossingen. Dat neemt niet weg dat het essentieel is om als bedrijf te onderzoeken voor welke delen van je organisatie het interessant is om ze naar de cloud te brengen en welke delen je beter kunt laten zoals ze zijn. Die
laatste zijn met name risicovolle processen van de organisatie of beter gezegd de bedrijfskritische systemen. Hoewel cloud-aanbieders zich ook steeds meer over deze systemen ontfermen, zijn organisaties nog vrij huiverig om daarin mee te gaan. Geluiden uit ondernemershoek laten in ieder geval horen dat het
een goed idee is om met één been in de techniek te blijven staan. En dat geldt ook voor veiligheidsvraagstukken. Veel bedrijven beschikken over flinke databases met klant- of leveranciergegevens. Die moeten natuurlijk veilig zijn. Daar ben je als eigenaar of beheerder van de gegevens verantwoordelijk voor. Daarbij neemt de ketenverantwoordelijkheid in ons land verder toe. Verantwoordelijkheden zijn steeds minder makkelijk door te schuiven de keten in. 

Als tegengeluid is het wel belangrijk te weten dat cloud-aanbieders security hoog op de agenda hebben staan. Het is een groot onderdeel van hun core business. Een belangrijk aandachtspunt is wel te bepalen met welke technologie je wilt werken. Er zijn verschillende aanbieders
op de markt, waarvan de technische oplossingen niet geheel compatible zijn. Daarbij beschikken veel bedrijven over zogeheten legacy-systemen (systemen die van oudsher in gebruik zijn) of er zijn al delen gevirtualiseerd. Met name dat laatste kan al de richting bepaald hebben, die voortgezet dient te worden.
Waar veel experts op wijzen is het voorkomen van ‘vendor lockin’, het vastzitten aan producten en diensten van een bepaalde leverancier.

Eerlijk beeld
Hoewel de voordelen bij het gebruik van cloud-diensten boven de nadelen uit lijken te stijgen, zijn er wel wat zaken om in acht te nemen indien je de overstap wilt maken. Wie bijvoorbeeld alle software uit de cloud haalt (Software as a Service), die maakt zich ook afhankelijk van de aanbieder. Steeds meer aanbieders geven de garantie slechts sporadisch ver achter de komma down-tijd te hebben. In de
praktijk valt dit nog wel eens tegen. Er zijn serviceafspraken te maken over het betalen van boetes wanneer de downtijd wordt overschreden, maar recent bleek uit een discussie tussen aanbieders en afnemers dat die laatste helemaal niet zitten te wachten op geldteruggave. Zij riepen de aanbieders dan ook op realistische afspraken te overleggen, zodat je als afnemer een eerlijk beeld hebt van wat je mag verwachten. Het is daarbij ook aan te raden om goed te bedenken welke mate van service je nodig hebt voor de diensten die je afneemt. Idealiter draaien systeemonderdelen natuurlijk weer zo snel mogelijk, maar niet voor
ieder onderdeel is dat essentieel. En voor snellere service betaal je uiteraard meer.

Ondanks het generieke karakter van veel cloud-diensten zijn er dus genoeg parameters om mee te ‘spelen’. Wie zijn cloud-diensten geheel op maat wil laten maken, kan ook bij steeds meer partijen terecht, maar dient dan nog extra diep in de buidel te tasten. Het gaat om het balanceren van kosten, gemak en veiligheid. Wanneer je weet hoe die balans dient te zijn voor je organisatie kun je
verdere stappen maken.

Lees meer in de onderstaande special of neem contact op met onze adviseur.

Heeft u vragen? Neem contact op met onze adviseur:

Michiel Seelt
T: 0623354240
E: michiel@gvar.nl

Bron: Cloud computing Special, Reflex Media maart 2012, 
Auteur: Niels Achtereekte

Vermijden is geen optie meer

Geplaatst 19 nov. 2012 03:21 door Michiel Seelt   [ 19 nov. 2012 03:58 bijgewerkt ]

Een hoop traditionele IT’ers zijn nog steeds wat terughoudend als het gaat om cloud computing. Zij willen er nog niet aan geloven en zien er het belang niet altijd van in. Mijns inziens moet bij hen de knop om. Of ze het nu leuk vinden of niet, ze moeten zich snel realiseren dat er geen ontkomen aan is, anders staan ze straks achteraan in de rij. Alles wordt intelligenter, de wereld van IT verandert in sneltreinvaart en de behoeften van mensen en bedrijven zijn anders dan jaren geleden. Vermijden is geen optie meer.

Het datavolume groeit sneller dan ooit tevoren, mede door het
gebruik van allerhande devices en het steeds belangrijker worden van ‘the Internet of Things’. Cloud computing zorgt ervoor
dat we deze gigantische stroom aan gegevens kwijt kunnen.
Momenteel is er een tweetal stromingen zichtbaar in cloud
computing.

Aan de ene kant zijn er bijvoorbeeld Amazon, Google en Microsoft – drie grote aanbieders in de public cloud. Aan
de andere kant is er een stroming die bestaat uit de traditionele
fabrikanten van computersystemen die de public cloud nog
wel ‘gevaarlijk’ vinden. Zij zijn meer voorstander van de private
cloud: een eigen cloud die je zelf aansluit op het internet. Maar
sinds kort is er goed bezien nog een derde stroming zichtbaar:
iCloud. Deze synchronisatiedienst biedt grote voordelen. Nu het mogelijk is om allerhande content te synchroniseren hoeft de consument zich geen zorgen meer te maken over waar deze informatie opgeslagen is. Als de consument doorkrijgt wat iCloud
voor hen kan betekenen en wat cloud computing dus echt is,
zal zijn positie ten opzichte van cloud computing veranderen.
In positieve zin. Zodra het grote publiek het doorkrijgt, moet de
IT-wereld het echt mogelijk gaan maken.

Als ook de Raad van Bestuur en het managementteam tablets gaan gebruiken – wat je steeds vaker ziet - krijgt de IT’er vanzelf de vraag naar cloud computing naar zich toe geworpen.
In het verleden - en nog steeds wel zichtbaar in de traditionele
IT-wereld - lag de kracht van IT voornamelijk in het registeren
van trends en het analyseren van deze gegevens. Inmiddels
willen salesmanagers weten wanneer ze wat aan wie hebben
verkocht. Maar ook waarom de consument dit kocht en wie
zijn vrienden zijn. Cloud computing komt hier samen met social
media en mobile apps om de hoek kijken. Het verzamelen van
gestructureerde data en realtime informatie, daar gaan we
naartoe. Niet zozeer het verzamelen van de data, maar vooral
het analyseren ervan wordt belangrijker. We willen niet alleen
meer de trends constateren, maar ook voorspellingen kunnen
doen. Dit fenomeen maakt dat we anders opgeleide mensen
nodig hebben.

Behalve IT-opgeleide mensen met verstand van infrastructuur, hebben we meer mensen nodig die kunnen analyseren op hele grote hoeveelheden gegevens. Bezuinigen op onderwijs is dan ook zeker geen goede stap van de overheid. IT komt terecht in de haarvaten van de maatschappij. Dagelijks profiteren miljoenen mensen vaak zonder daar bij na te denken van de toepassingen die IT ons biedt. Die goed opgeleide mensen zijn hard nodig als Nederland bij de vijf beste landen ter wereld wil blijven horen op gebied van IT.

Twee onderdelen van cloud computing waar veel bedrijven
nog over vallen, zijn veiligheid en privacy. Zij moeten echter
gezien worden als opportunities. We moeten ons niet gek laten
maken, maar we hoeven ook niet onnodig terughoudend te zijn.
Nederlanders denken nog veel te snel dat het niet kan. Ik wil
niet zeggen dat het gemakkelijk is, maar als je van te voren al
denkt dat het niets wordt, dan wordt het ook niets. Bedrijven
moeten de mogelijkheden bekijken en deze aanpakken. En daar
mogen best fouten bij gemaakt worden. Wel moeten bedrijven
zich afvragen of ze willen dat het hele bedrijf afhankelijk wordt
van cloud computing. Natuurlijk kan het fout gaan, kijk maar
naar de crash waar de ING Bank en KPN onlangs mee te maken
kregen. We moeten niet vergeten dat de menselijke kant nog
altijd een grote rol speelt in het geheel. Mensen maken een
belangrijk deel uit van zo’n totale computertoepassing. De
techniek werkt gewoonweg niet zonder de mens. Bij het vervaardigen van complexe systemen worden nu eenmaal fouten
gemaakt. Maar als je gaat wachten tot het 100 procent voor
elkaar is, ben je te laat. Bedrijven moeten zich afvragen wat
daar de gevolgen van zijn.

De toekomst van IT is moeilijk te voorspellen, maar ik verwacht
wel dat devices over een paar jaar niet meer beschikken over
een groot intern geheugen. Of in ieder geval niet over zo’n groot
geheugen als de meeste laptops en tablets nu hebben. In de
toekomst gaat alles via de cloud, het geheugen van bijvoorbeeld een tablet wordt dan enkel nog gebruikt voor het opslaan
van programma’s als tekstverwerking. Verder zal iedereen zijn
persoonlijke eigendommen als foto’s, video’s en documenten
opslaan in de cloud. Daar gaan we naartoe. En daar kunnen we
niet omheen. Het hangt allang niet meer alleen af van de pc.

lees meer in de cloud computing special die hieronder te downloaden is.

Hans Appel, professor Computer Science & Sensor Technology
Hanze University of Applied Sciences in Cloud computing special - Reflex uitgeverij maart 2012

Eén informatiesysteem Medicamus voor huisartsenzorg Noordwest Veluwe & Zeewolde

Geplaatst 15 okt. 2012 04:58 door Michiel Seelt   [ 26 nov. 2012 07:30 bijgewerkt ]

Medicamus is de huisartsencoöperatie in de regio Noordwest Veluwe en Zeewolde. Alle huisartsen uit Elspeet, Ermelo, Garderen, Harderwijk, Nunspeet, Putten, Uddel en Zeewolde zijn aangesloten. Na een start als zorggroep voor diabetes- en COPD zorg is Medicamus het aanspreekpunt geworden voor huisartsenzorg in deze regio. 

Ook de Huisartsenpost Harderwijk is in de coöperatie ondergebracht. “Dat is een strategische keuze”, licht Astrid de Vet, voorzitter van Huisartsen Coöperatie Medicamus U.A. toe. “Medicamus wil de ondersteuning voor de huisartsenzorg in de regio verder uitbreiden. In het verlengde hiervan is besloten alle huisarts gerelateerde zaken in de regio qua aansturing te bundelen in één organisatie. Het onderbrengen van de Huisartsenpost Harderwijk onder de paraplu van de coöperatie is hier een onderdeel van. De Huisartsenpost Harderwijk zal worden voortgezet onder de naam Medicamus Spoedpost BV.

Het telefoonnummer, de locatie en de dienstverlening blijven ongewijzigd.

Samenwerking tussen Huisartsen

Door de brede ondersteuning die Medicamus biedt op het gebied van onder meer zorgactiviteiten en facilitaire zaken, kan de huisarts zich blijven focussen op de zorg c.q. arts-patiënt relatie. “Door een goede samenwerking met huisartsen en andere mensen die betrokken zijn bij de huisartsenzorg, willen we de zorg zo goed en efficiënt mogelijk organiseren tegen redelijke kosten.” Verder zorgt Medicamus voor kwaliteit in haar regio door het organiseren van activiteiten zoals nascholingen voor huisartsen, praktijkondersteuners, triagisten, eerstelijns verpleegkundigen en doktersassistenten.

Eén informatiesysteem

De samenwerking heeft er tevens toe geleid dat er gewerkt gaat worden met één regionaal Huisartsen Informatie Systeem. Dit systeem ondersteunt de huisarts in de eigen praktijk, de huisartsenpost en ketenzorg. “Dit heeft onder meer als voordeel dat een huisarts, die waarneemt voor de eigen huisarts tijdens vakantie of buiten kantooruren, zich zo op de hoogte kunnen stellen van voor die behandeling noodzakelijke gegevens van de patiënt.Ketenzorg

De Huisartsenpost Harderwijk maakt onderdeel uit van dit samenwerkingsverband. De huisarts kan daardoor in de regio voor 24/7 veilige huisartsenzorg garanderen.” In het kader van ketenzorg kan, met toestemming van de patiënt, door het ziekenhuis en andere zorgverleners worden samengewerkt in delen van het dossier.

Ook het uitwisselen van geanonimiseerde gegevens tussen praktijken behoren tot de mogelijkheden als ook uniformiteit brengen in het verzamelen van gerichte geanonimiseerde gegevens. “Alles met het doel om de zorg te optimaliseren.”

Start

Dhr. Roland Ekkelenkamp, directeur van Medicamus. laat weten dat het redelijk uniek is in Nederland dat 100% van de huisartsen op één uniform systeem overgaan. “Het laat zien dat Medicamus een krachtige organisatie is, die door alle huisartsen ondersteund wordt en dat we een sterke visie hebben. Met deze regio oplossing is Medicamus voorbereid op de toekomst, waarbij de eerstelijns gezondheidszorg een regionale spilfunctie vervult!”

Michiel Seelt, directeur van GVAR Nederland nam deel aan het 3e Eurocloud Congress in Luxemburg, een samenvatting:

Geplaatst 11 okt. 2012 05:15 door Michiel Seelt   [ 11 okt. 2012 05:16 bijgewerkt ]


Het Eurocloud congress werd gehouden op 8 en 9 oktober 2012 in zalen van de Kamer van Koophandel in Luxemburg. Naast een aantal prominente keynote sprekers zoals Viviane Reding, Vice President van de Europese Unie en Etienne Schneider, Minister van Economische zaken in Luxemburg, zijn in diverse sessies en workshops de volgende vier onderwerpen besproken:
 • cloud innovatie
 • cloud business models
 • cloud infrastructuur
 • cloud adoptie

Hierbij een samenvatting van zijn ervaringen:

Vanuit het prachtige herfstkleurige Luxemburg bezocht ik het Eurocloud Congress 2012.

Tijdens de eerste speech van Minister Etienne Schneider werden de onderwerpen uiteengezet, veilige data omgevingen, cloud platformen en een cloud congress waarbij interactie tussen de cloud industrie en ondernemers benadrukt werd. Dit was ook zeker het geval tijdens de sessies en de meetings in de lobby.

Viviane Reding sprak over de ontwikkelingen in de cloud markt over standaarden, policy’s en partnerships. Samen het vertrouwen opbouwen was de gemeenschappelijke boodschap.

Michiel stelde een belangrijke vraag aan Viviane Reding: ‘Could there be a doorway through national regulations to the European legislation’ (natuurlijk een prachtige kans om een vraag te stellen) en het antwoord was duidelijk, er komt alleen maar een Europese wetgeving. Dit vereenvoudigd de zaak aanzienlijk.

Eigenlijk is Europa nog niet eens zo ver met het programma, de digitale agenda is nu vormgegeven en aan het eind van de maand verwacht Viviane de eerste beslissingen over de wetgeving. Een proces dat zeker tot eind van het jaar gaat duren. Hieruit valt af te leiden dat de E.U. niet hard loopt, maar wel kiest voor een grondige werkwijze omdat het belang van een goede marktontwikkeling zeker helder op het netvlies staat.

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de E.U. cloud strategie geen dwingend mechanisme zal zijn, de standaarden zullen geen regels zijn, maar hulpmiddelen voor een snellere integratie van de cloud industrie in Europa.

De eerste sessie op dag twee heette dan ook “EU cloud computing strategy for better standards, safer contracts and more cloud in the public and private sector”

Hierbij deed Carl-Christian Buhr, lid van het kabinet van Neelie Kroes zijn verhaal over de strategie van Europa ten aanzien van de cloud. Deze zou van de zomer klaar zijn maar het interne politieke debat heeft dat vertraagd. Hij sprak ook over de adoptie en data protection. Iets wat hij erg duidelijk maakte is dat de EU geen eigen Europese cloud aan het bouwen is maar vooral faciliteert bij het versnellen van de markt.

Er valt nog veel meer te vertellen maar voor nu we komen hiermee tot de interessante conclusie dat de Europese Comissie op de goede weg is om een kwalitatieve visie (de agenda) vorm te geven en komend kwartaal de beginselen van een wetgeving hierop toe te passen.

Meer weten?

GVAR Nederland organiseert een drietal ronde tafels in Nederland voor geïnteresseerde bedrijven die meer willen weten over deze onderwerpen of hierover mee willen praten. In deze ronde tafel sessies belichten wij naast de genoemde onderwerpen ook het belang van het in kaart brengen van de informatie landschappen. GVAR Nederland maakt hiermee zeker een lobby naar de Europese Unie om de ontwikkelingen in de markt te volgen en te voeden voor de genoemde horizon in het jaar 2020.

http://www.gvar.nl/rondetafel

Inloggen Google Apps - het dashboard

Geplaatst 24 sep. 2012 03:06 door Michiel Seelt   [ 24 sep. 2012 03:17 bijgewerkt ]

Voor veel gebruikers is de overstap naar Google Apps even wennen. De software staat immers niet meer op de computer en hoe kom je er dan bij? Deze special legt uit hoe dashboarding met Google Apps werkt.


tweet this!

Inlog mogelijkheden

Het inloggen op Google Apps kan op diverse manieren, door
 • het lange internetadres in te typen : www.google.com/a/domein.nl
 • een eigen internetadres zoals mail.gvar.nl
 • snelkoppelingen in uw bladwijzerbalk
 • snelkoppeling op het bureaublad
 • technische oplossingen zoals Single sign on via active directory (in 1 keer inloggen vanuit je windows accounts)
 • via een dashboard in de Google Chrome internet browser
Dashboard

Deze laatste is een gebruiksvriendelijke oplossing voor het toegankelijk maken van Google Apps. Iedere gebruiker krijgt zijn persoonlijk dashboard te zien met de door hem of haar gewenste items. In onze veranderingstracjecten die een overstap naar Google Apps met zich meebrengen zijn de wijzigingen van de gebruiker cruciaal voor het slagen van de overstap. Om dit te vergemakkelijken organiseert GVAR Nederland Workshops en online trainingen om de gebruikers bekend te laten worden met de mogelijkheden, en effectiever om te gaan met de Google Apps suite.

Een dashboard voorbeeld ziet er in Google Chrome alsvolgt uit;


Hiermee start een gebruiker in 1 overzicht zijn meestgebruikte Google Apps. Maakt u gebruik van onze transitie service dan maken wij deze dashboard aan of laten gebruikers zelf kennis maken met deze werkmethode om ze slim en handig de mogelijkheden te laten gebruiken.

Chat & Google Apps

Een andere mogelijkheid is het installeren van Google Chat waarmee uw medewerkers snel en goedkoop onderling contact kunnen leggen zonder elkaar direct te storen. Deze discrete manier van werken is standaard toegankelijk vanuit Google Apps en bevat een uitgebreide video conferencing mogelijkheid waarbij video bellen, en naar vaste en mobiele telefonie bellen tot de mogelijkheden behoort.
Interesse in een dashboard?

Wilt u uw medewerkers uitrusten met een Dashboard neem dan contact op meer een GVAR professional:
036-5225365

Google Drive Installeren

Geplaatst 10 sep. 2012 01:16 door Michiel Seelt   [ 10 sep. 2012 01:30 bijgewerkt ]

Google Drive is de 'Dropbox' oplossing van Google voor opslag en synchronisatie van Bestanden en Google Documenten.

Google drive dient beschikbaar te zijn voor uw domein: 
Zie de Overgangsinformatie voor Google Drive voor meer informatie over wanneer Google Drive voor uw domein beschikbaar is.

Zodra u over Google Drive op internet beschikt, kunt u dit gebruiken voor het zoeken naar en openen van al uw Google-documenten en bestanden die u handmatig heeft geüpload. Als u voor Google Drive gebruikmaakte van Google Documenten, zult u merken dat de interface is verbeterd ten opzichte van de Google-documentenlijst en dat er uitgebreidere functies zijn voor het zoeken, sorteren en vooraf bekijken van uw bestanden. 

Installeer de synchronisatieclient Google Drive for Mac/PC als u alles uit Google Drive wilt halen. Deze synchroniseert al uw bestanden naar Google Drive op internet, waardoor ze altijd, overal en op elk apparaat beschikbaar zijn. De client biedt ook veilige opslag van uw bestanden in de cloud.

Alle gebruikers moeten Google Drive for Mac/PC op hun eigen computer installeren of een beheerder moet dit voor hen doen. Op dit moment is er geen MSI of andere optie voor systeembrede implementatie.

Google Drive Downloaden

Zie de gebruikershelp van Google Drive voor systeemvereisten en installatie-instructies.

U kunt ervoor kiezen om de synchronisatieclient Google Drive for Mac/PC in uw organisatie uit te schakelen. Klik in uw dashboard op Services > Google Drive en Google Documenten. Schakel vervolgens de instelling Gebruikers toestaan Google Drive te installeren uit. Dit weerhoudt gebruikers er echter niet van om hun bestanden vanaf Google Drive op internet te downloaden.

Als u Google Drive for Mac/PC uitschakelt, zijn alle andere onderdelen van Google Drive nog steeds beschikbaar. U kunt ook de volledige Google Drive en Google Documenten-service uitschakelen, zodat alle onderdelen worden uitgeschakeld.


Hoe werkt Google Drive for Mac/PC?

Wanneer u Google Drive for Mac/PC installeert, wordt de map Google Drive op uw lokale computer gemaakt. Deze map synchroniseert in twee richtingen met Google Drive op internet. Wanneer u bestanden op uw lokale computer naar de Google Drive-map op uw Mac of pc verplaatst, komen deze bestanden vervolgens ook op uw online Google Drive te staan. Als u in deze bestanden wijzigingen aanbrengt, worden deze wijzigingen doorgevoerd op Google Drive op internet en ook op alle andere computers of mobiele apparaten die u in uw Google Drive-account gebruikt.

Als u bestanden toevoegt aan de map Mijn schijf op Google Drive op internet, komen deze bestanden ook in uw lokale Google Drive-map te staan en worden ze naar al uw apparaten met Google Drive gesynchroniseerd.

Indien u niet alles wilt synchroniseren wat in uw online map Mijn schijf staat, kunt u met de voorkeursinstellingen van Google Drive for Mac/PC aangeven welke mappen moeten worden gesynchroniseerd.

Uw lokale bestanden (niet in Google Documenten gemaakt) worden nog steeds op uw lokale computer en in de cloud opgeslagen. Als deze bestanden ergens worden bijgewerkt, worden ze zowel lokaal als online bijgewerkt.

Online Google-documenten staan als kleine bestanden met Google-documentextensies (zoals .gdoc, .gsheet, .gslides) in de lokale Google Drive-map. Deze bestanden zijn eigenlijk alleen wijzers naar de online Google-documenten. Wanneer ze op de lokale computer worden geopend, wordt het Google-document in uw standaardbrowser weergegeven. Bestanden in Google Documenten worden niet voor de totale opslaglimieten meegerekend.25 september 2012 - Gratis Workshop Google Apps

Geplaatst 5 sep. 2012 10:46 door Michiel Seelt   [ 5 sep. 2012 10:46 bijgewerkt ]

Leer Google Apps kennen in een interactieve workshop van GVAR Nederland. Heeft u altijd eens willen proberen hoe e-mail werkt of hoe u via een mobiele telefoon een afspraak kunt inplannen? Dit is uw kans om Google Apps uit te proberen.

25 september 2012 organiseren wij onze eerste kennismakings workshop, in een reeks van velen. Onderwerpen die wij zullen behandelen zijn:
 • Gmail & Agenda
 • Google Apps op uw mobiel
 • Uw contactpersonen veilig bewaard
 • Hangout time : Gratis Bellen met Google Voice
 • Samenwerken in Google Documenten
 • Google Drive
 • Beheren van Google Apps
Details:
Waar? Planetenveld 35 - Zeewolde
Hoe laat? 16:00 - 18:00
Dresscode? geen

Probeer Google Apps

1-10 of 43